Pracownia kulinarna

    W pracowni kulinarnej podopieczni uczą się podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym takich jak samodzielnego przygotowywania posiłków. Utrwalają nabyte umiejętności kulinarne i wykorzystują je w codziennym życiu. Uczą sięrównież dbania o higienę osobistą przed przystąpieniem i w czasie trwania zajęć.



Trening kulinarny w Środowiskowym Domu Samopomocy prowadzony jest codziennie. Dzięki udziałowi w treningu uczestnicy zwiększają swoją samodzielność i zaradność życiową, poprzez:



  • Przygotowywanie prostych posiłków tj.nauka przygotowywania kanapek, jaki bardziej skomplikowanych dań tj. zup i dań mięsnych,

  • uczą się i doskonalą takie czynności jak parzenie kawy, herbaty

  • mycie naczyń i porządkowanie, ekonomiczne używanie środków czystościowych, zachowywanie czystości i higieny podczas pracy 

  • podopieczni poznają zasady zdrowego odżywiania się, komponowania jadłospisu czy sporządzania listy zakupów oraz wybierania potrzebnych produktów w sklepie

  • Trening zasad "Savoir- vire"- zapoznanie i stosowanie zasad nakrywania do stołu, kolejności podawania potraw, rozpoznawania sztućców, doboru stroju do okoliczności,

  • Poznawanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole podczas posiłku, zapoznanie z zasadami estetyki tj. przygotowywania potraw, podawania potraw, jedzenia potraw,

  • Nauka i utrwalenie umiejętności samodzielnej obsługi sprzętu codziennego użytku tj.: zmywarki, kuchenki gazowej i mikrofalowej, miksera, krajalnicy,

  • Trening BHP pracowni kulinarnej- przestrzeganie przepisów ujętych w instrukcjach stanowiskowych, przestrzeganie zagrożeń występuących w środowisku pracy, zapoznanie i przestrzeganie instrukcji korzystania z odzieży ochronnej w pracowni kulinarnej, instrukcja przestrzegania higieny na zajęciach kulinarnych,

  • Zapoznanie i przestrzeganie postaw racjonalnego żywienia:składniki pokarmowe i ich rola w organizmie, produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych i ich wartość energetyczna, znaczenie częstotliwości i regularności spożywania posiłków,

  • Trening dekoratorski-sposoby dekoracji stołu (układanie serwetek, ustawianie zastawy, sztućców, kwiatów, świec) i potraw,

  • Umiejętne korzystanie z książki kucharskiej- nauka wyszukiwania potraw ze spisu treści, odpowiednie przygotowanie produktów do wybranego dania, prawidłowa kolejność przygotowywania wybranej potrawy

    Zajęcia te uczą podopiecznych samodzielności w dziedzinie zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych.Zajęcia kulinarne to również satysfakcjonująca droga rozwijania poczucia własnej wartości, kształtowania pozytywnych relacji. Uczestnictwo w zajęciach poprawia nastrój, uczy zaradności życiowej potrzebnej w codziennym funkcjonowaniu, rozwija cierpliwość, samodzielność i wytrwałość oraz umiejętności współdziałania, wyrabia poczucie estetyki i wyobraźni. Prowadzony z uczestnikami trening kształtuje cechy pożądane w relacjach społecznych takich jak współpraca, odpowiedzialność.

  Zajęcia w kuchni to także planowanie budżetu domowego, organizowanie przyjęć czy podejmowanie gości, pieczenie ciasteczek, ciast i tortów, przygotowywanie deserów, przygotowywanie potraw z okazji Wigilii, Świąt Wielkanocnych i innych okazji wynikających z kalendarza imprez Ośrodka.

Opiekun pracowni: instruktor terapii zajęciowej Sylwia Skibińska