W pracowni kulinarnej podopieczni uczą się podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym takich jak samodzielnego przygotowywania posiłków. Utrwalają nabyte umiejętności kulinarne i wykorzystują je w codziennym życiu. Uczą sięrównież dbania o higienę osobistą przed przystąpieniem i w czasie trwania zajęć.
Trening kulinarny w Środowiskowym Domu Samopomocy prowadzony jest codziennie. Dzięki udziałowi w treningu uczestnicy zwiększają swoją samodzielność i zaradność życiową, poprzez:
- Przygotowywanie prostych posiłków tj.nauka przygotowywania kanapek, jaki bardziej skomplikowanych dań tj. zup i dań mięsnych,
- uczą się i doskonalą takie czynności jak parzenie kawy, herbaty
- mycie naczyń i porządkowanie, ekonomiczne używanie środków czystościowych, zachowywanie czystości i higieny podczas pracy
- podopieczni poznają zasady zdrowego odżywiania się, komponowania jadłospisu czy sporządzania listy zakupów oraz wybierania potrzebnych produktów w sklepie
- Trening zasad "Savoir- vire"- zapoznanie i stosowanie zasad nakrywania do stołu, kolejności podawania potraw, rozpoznawania sztućców, doboru stroju do okoliczności,
- Poznawanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole podczas posiłku, zapoznanie z zasadami estetyki tj. przygotowywania potraw, podawania potraw, jedzenia potraw,
- Nauka i utrwalenie umiejętności samodzielnej obsługi sprzętu codziennego użytku tj.: zmywarki, kuchenki gazowej i mikrofalowej, miksera, krajalnicy,
- Trening BHP pracowni kulinarnej- przestrzeganie przepisów ujętych w instrukcjach stanowiskowych, przestrzeganie zagrożeń występuących w środowisku pracy, zapoznanie i przestrzeganie instrukcji korzystania z odzieży ochronnej w pracowni kulinarnej, instrukcja przestrzegania higieny na zajęciach kulinarnych,
- Zapoznanie i przestrzeganie postaw racjonalnego żywienia:składniki pokarmowe i ich rola w organizmie, produkty spożywcze źródłem składników pokarmowych i ich wartość energetyczna, znaczenie częstotliwości i regularności spożywania posiłków,
- Trening dekoratorski-sposoby dekoracji stołu (układanie serwetek, ustawianie zastawy, sztućców, kwiatów, świec) i potraw,
- Umiejętne korzystanie z książki kucharskiej- nauka wyszukiwania potraw ze spisu treści, odpowiednie przygotowanie produktów do wybranego dania, prawidłowa kolejność przygotowywania wybranej potrawy
Zajęcia te uczą podopiecznych samodzielności w dziedzinie zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych.Zajęcia kulinarne to również satysfakcjonująca droga rozwijania poczucia własnej wartości, kształtowania pozytywnych relacji. Uczestnictwo w zajęciach poprawia nastrój, uczy zaradności życiowej potrzebnej w codziennym funkcjonowaniu, rozwija cierpliwość, samodzielność i wytrwałość oraz umiejętności współdziałania, wyrabia poczucie estetyki i wyobraźni. Prowadzony z uczestnikami trening kształtuje cechy pożądane w relacjach społecznych takich jak współpraca, odpowiedzialność.
Zajęcia w kuchni to także planowanie budżetu domowego, organizowanie przyjęć czy podejmowanie gości, pieczenie ciasteczek, ciast i tortów, przygotowywanie deserów, przygotowywanie potraw z okazji Wigilii, Świąt Wielkanocnych i innych okazji wynikających z kalendarza imprez Ośrodka.
Opiekun pracowni: instruktor terapii zajęciowej Sylwia Skibińska